KAKO JE POLICIJA RAZBILA ZLOČINAČKO UDRUŽENJE Konavljanin i Crnogorac razradili plan pa dopremali ogromne količine droge putem mora

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Policijska uprava dubrovačko-neretvanska razbila je zločinačko udruženje koje je iz Crne Gore u Dubrovnik, pa dalje u ostatak Hrvatske, prokrijumčarilo najmanje 305 kilograma marihuane vrijedne minimalno 600 tisuća eura. O ovom događaju, policija je nedavno uputila priopćenje za javnost.

„Droga se krijumčarila u plovilima morskim putem iz Crne Gore u Hrvatsku, nakon čega se skrivala i potom prevozila do kupca. Sumnja se da su pripadnici navedenog zločinačkog udruženja iz Crne Gore u Hrvatsku u tri navrata prokrijumčarili zasad neutvrđenu količinu droge, dok je policija u dva navrata oduzela ukupno 250 kilograma droge prokrijumčarene na ovaj način“, objavili su, među ostalim, u svom priopćenju.

DVOJAC OTPRIJE POZNAT POLICIJI, ZA JEDNIM RASPISANA POTRAGA

Glavni akteri su jedan Konavljanin (25), otprije poznat policiji te crnogorski državljanin (27) za kojeg se drži kako ima kontakt sa samim vrhom jednog od zloglasnih crnogorskih klanova. Ovo nije prvi put kako ga se dovodi u vezu s krijumčarenjem droge. Naime, tijekom 2020. godine je, u slučaju krijumčarenja droge morskim putem iz Crne Gore u Dubrovnik, policija uhitila dvoje državljana. Za ovim je Crnogorcem tada raspisana potraga, a tamošnje tužiteljstvo sada je obuhvatilo i taj slučaj.

Što se tiče drugog aktera, 25. godišnjeg Konavljanina, radi se o mladiću koji je prošle godine u lipnju na motociklu bježao je od policajca, koji ga je zbog niza prometnih prekršaja pokušao zaustaviti. Vozio je brzo, bez registarske oznake i bez kacige. S obzirom da se nije zaustavio, policijski službenik je za njim krenuo u potjeru i tom prilikom doživio prometnu nesreću u kojoj je zadobio teške i vrlo ozbiljne tjelesne ozljede, dok je motociklist udaljio s mjesta nesreće, no naknadno je priveden. 

Tada su iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske utvrdili kako je riječ o recidivistu težih prometnih prekršaja, protiv kojeg je policija Općinskom sudu u Dubrovniku, u posljednjih pet godina, podnijela 62 prekršajne prijave za 154 počinjena prometna prekršaja, uključujući i tu prometnu nesreću. Tada je imao i prikupljenih 26 negativnih prekršajnih bodova zbog čega mu je ukinuta vozačka dozvola, a dvaput je i zatvaran.

KONAVLJANIN PRIHVAĆAO VOZAČE I DROGU PA JE PRATIO DALJE PO HRVATSKOJ

Ovaj problematični dvojac sada se tereti kako je bio zadužen za prebacivanje droge iz Crne Gore do Dubrovnika morskim putem, i onda dalje po ostatku Hrvatske, barem najvećim dijelom. Prema informacijama koje smo dobili iz pouzdanih izvora, Dubrovnik je bio tranzitno mjesto, a Konavljanina se tereti kako je njegovo zaduženje bilo prihvatiti vozače koji su prevozili drogu iz Crne Gore, primiti robu i smjestiti je te je dalje pratiti do krajnjeg odredišta. Dakle, tereti ga se kako je bio zadužen za logistiku krijumčarenja droge u Hrvatskoj.

Zanimljivo je kako je do ove velike zapljene došlo tako što je Policijska uprava dubrovačko-neretvanska prvotno imala nekoliko manjih zapljena, a onda su došli do saznanja odakle dolazi marihuana i došli do zaključka kako na naše područje stiže morskim putem. Zbog toga su i male zapljene droge zapravo jako važne – jer mogu dovesti do većih zapljena, do razbijanja cijelih zločinačkih udruženja, do opasnih klanova…

Najveći dio od ovih 305 kilograma marihuane zaplijenjen je na Lučkom, u suradnji sa zagrebačkom policijom, dok je manji, ali i dalje značajan dio, zaplijenjen u Rogotinu. Veliku ulogu, naravno, odigrala je i crnogorska policija, pa je razbijanje zločinačkog udruženja zapravo rezultat zajedničkog, kontinuiranog rada.

Kriminalističko istraživanje u ovakvim slučajevima zapravo se nikada ne završava, što znači kako bi se mogao očekivati dodatan broj osoba koje bi mogle biti obuhvaćene i nova saznanja oko dilanja najvjerojatnije albanske droge iz Crne Gore u Hrvatsku.

IBM

Popularni Članci