Ovo je Proglas Feste sv. Vlaha u 2015. godini (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Biskupija
„Život učinimo svetim u Godini posvećenog života“ geslo je Proglasa svetoga Vlaha u 2015. godini upućenog „svekolikom puku Grada, biskupije, domovine, svijeta“, svim štovateljima sv. Vlaha.

U proglasu piše da o 300. obljetnici sadašnje barokne crkve sv. Vlaha i 1043. obljetnici njegove feste dani Vlasića proslavljaju u dubrovačkoj katedrali u kojoj se, dok traje obnova crkve sv. Vlaha, čuva Parčev pozlaćeni kip. „Ova obljetnica i obnova Parčeve crkve uvod nam je i priprema za veliku 1700. godišnjicu Svetčeve mučeničke smrtu u Sebasti 316. godine,“ najavljuje se u proglasu Feste 2015.

Vremena su burna, ali kakva god ona bila, uzdamo se u našega Parca, piše dalje u proglasu, te se navode riječi Iva Vojnovića o sv. Vlahu:

„Ti, Svetče naš, svake godine, molili te ili ne molili te mi, rastapaš dubrovačko smrznuto srce u Gradu od kamena.  A Ti znaš najbolje, sv. Vlaho, što to hoće rijet, biti od kamena dok ti srce još živo u grudima tuče.

Jer ni jedan, ni dva, ni deset ni sto godišta, već  nebrojeni je niz vjekova proteklo otkad uspravan, tvrd, neslomivih koljena stražariš na gradskijem mirima motreći sve dobro, a praštajući možda i odviše sve zlo, pa i ludosti, i grijehe, i slaboće, i zloće, i skrovite bolove, i tiha odricanja, i nemar za ljepotom u duševnom neradu, i u preziru krilatih poleta.“

Proglas završava usklikom „Živio, sv. Vlaho!“, a potpisuju ga ovogodišnji festanjuli – svetkovnici kapetan Jakša Zupčić i obrtnik Mato Lujo, rektor crkve sv. Vlaha mons. Toma Lučić i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Proglas i crkveni program Feste sv. Vlaha festanjuli raznose po župama i institucijama na području većeg dijela biskupije, a na otoke ih šalju brodovima, pozivajući tako puk na svečanost proslave zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije.

Popularni Članci