PROTUOTROV ZA ZMIJE U dubrovačkoj bolnici ostala samo dva domaća seruma

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Igor Kralj/PIXSELL
U Općoj bolnici Dubrovnik ostala su još samo dva domaća protuotrova koji se koriste prilikom ugriza zmija točnije dva antiviperinum seruma.

Iako se radi o malom broju preostalih seruma, mjesta za paniku nema budući kako Opća bolnica Dubrovnik ne bilježi česte slučajeve primitka pacijenata zbog ugriza poskoka. Tako ove godine u dubrovačku bolnicu nije zaprimljen niti jedan takav slučaj, dok je 2013. godine zabilježen samo jedan takav.

Zanimljivije je to kako se radi o posljednjim preostalim zalihama domaćeg seruma koji su se naručivali od Imunološkog zavoda u Zagrebu. Budući kako u Hrvatskoj nitko više ne proizvodi takve serume, oni će se ubuduće nabavljati iz Europske unije po cijeni koja se kreće oko 500 eura po samo jednoj dozi, što je nekoliko desetaka puta skuplje od cijene koja se do sada plaćala za domaće serume.

Inače, ugriz poskoka je, suprotno drugačijem općem mišljenju, rijetko smrtonosan, upravo zahvaljujući spomenutim serumima, a i činjenici kako je u 30-ak posto slučajeva ugriz suh te ne dolazi do izbacivanja otrova. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječno zdrava odrasla osoba može preživjeti prosječan ugriz (u nogu ili ruku) prosječnog poskoka i bez protuotrova. No, svakako je potrebno što prije potražiti liječničku pomoć.  

Popularni Članci