Žene su kreativnije, ustrajnije i hrabrije (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Petar Ipšić
Svjetski skup međunarodne udruge poslovnih žena „FCEM“ održava se u Dubrovniku od 2. do 5. travnja. Tim povodom u hotelu Valamar Lacroma održana je konferencija za novinare. 

Na konferenciji su govorili svjetska predsjednica FCEM-a Laura Fratti Gucci, koordinatorica ove udruge za regiju Jugoistočna Europa Terezina Orlić, Sofija Šmitran, predsjednica hrvatske udruge poslovnih žena KRUG, Mary Ann Rukavina Cipetić ravnateljica udruge za jednakost spolova - GTF i Dražen Pros, zamjenik ministra poduzetništva. Dobrodošlicu je izrazila Tilda Bogdanović, predsjednica dubrovačkog ogranka KRUG-a.

-'FCEM postoji 62 godine i okuplja 120 zemalja svijeta. Naš zadatak je baviti se pitanjima žena i spolne jednakosti u različitim sferama i izrazito nam je zadovoljstvo povezivati zemlje koje su u boljoj ekonomskoj situaciji s onima siromašnijima', rekla je Laura Fratti Gucci, svjetska predsjednica FCEM-a. -'Žene vole raditi konkretne stvari pa je ono što nudimo novim članicama jugoistočne Europe su mogućnost studiranja i stažiranja u inozemstvu.'

Terezina Orlić, koordinatorica FCEM-a za regiju Jugoistočna Europa istaknula je: 'Htjeli smo osim druženja i obveznih sastanaka FCEM-a načeti temu pokušaja izlaska iz globalne ekonomske krize. Smatramo da žene mogu biti kreativnije i inovativnije i to moramo iskorsititi. To je tema i naše današnje panel diskusije.'

Na konferenciji za novinare govorila je i Mary Ann Rukavina Cipetić ravnateljica GTF-a – udruge za jednakost spolova. Udruga je nastala 1999. godine i zastupa 13 zemalja jugoistočne Europe. –'Kada se žene udruže s pamentim i sposobnim muškarcima mogu mijenjati svijet. To činimo ovdje u Dubrovniku. Mi okupljamo žene ne zato što su marginalizirane, ne zato što im je teže doći do kapitala nego zato što one u svemu tome uspijevaju, ustrajnije su i prepoznatljive su kao pokretači naših gospodarstava', istaknučla je Rukavina Cipetić.  

Dražen Pros, zamjenik ministra poduzetnništva i obrta rekao je kako je Hrvatska po pitanju ženskog poduzetništva regionalni lider. –'Preliminarni rezultati naše nove strategije govore da je 547 milijuna kuna direktno uloženo u žensko poduzetništvo u zadnje četiri godine. Kroz operativni program poticanja malog gospodarstva u 2013. godini uloženo je 22,7 milijuna kuna. Samo u prošloj godini osnovano je 2000 novih poduzeća kojima su vlasnice žene', rekao je Pros. Naglasio je kako žene u Hrvatskoj čine trećinu svih malih i srednjih poduzetnika.

Tijekom trodnevnog skupa, čija je tema „Korištenje komparativnih prednosti u postizanju konkurentnosti“, iskustva će razmjenjivati više od 100 članica iz 30 zemalja svijeta. Domaćin i organizator ovog svjetskog skupa su FCEM i Hrvatska udruga poslovnih žena KRUG.

U sklopu ove konferencije GTF – udruga za jednakost spolova će predstaviti 1. sajam ženskog poduzetništva jugoistočne Europem koji će se svečano otvoriti danas u hotelu Valamar Lacromna.  

Petar Ipšić

 

Popularni Članci