Siniša Švec: Hrvatsku vidim kao Terezin podbradak s vasobrkićevskim diplomskim radom

Autor: Petar Ipšić
Siniša Švec, legenda Stojedinice, voditelj i d.j. iz zlatnog doba ove radio postaje, u intervjuu za Novosti još je jedno dao svoje viđenje formatirane i bezdušne radijske scene u Hrvatskoj. 

Švec tvrdi da će formatirani radijski program u kojem prednjači zagrebački radio Antena, a slijedili su ga Soundset i Otvoreni, slušatelje ubiti u pojam kombinacijom iste glazbe i besmislenih informacija: -'Najtragičnije je što neki više ne moraju sputavati svoju programsku kreativnost, pa svjesno kopiraju glupavi Antena-format i sami sebe pretvaraju u poluinteligentne promotore kvazisadržaja; pritom mislim na HR 2 i neke urednike koji valjda smatraju da su tako u trendu… kakva tragična zabluda! Format koji guraju Antena, Soundset, u posljednje vrijeme Otvoreni, pa i Radio 101 (koji, po mojoj slobodnoj procjeni, ima više od 70 posto formatiranog sadržaja), već bere prve žrtve. Dovoljno je usporediti slušanost tih stanica otprije godinu dana i danas, pa da se shvati da je ljudima sve manje super slušati “najbolji glazbeni miks” i “samo dobru glazbu” na “tvom friendly radiju”, rekao je Siniša Švec.

-'Stvar je prilično trivijalna: radiostanice sviraju “hitove”, a hit je ono što ljudi prepoznaju kao hit. E, tu nastupa famozna kvaka 22 – radio pojačanim puštanjem neke pjesme stvara hit, no programski direktori ne uvrštavaju pjesme, pogotovo domaće, koje po “istraživanju” među svojim slušateljstvom nisu prepoznate kao hit, a to, naravno, nisu jer se ne puštaju… Zato imate eter zatrpan starim stvarima Jure i Filma, Psihomodo popa, Prljavog kazališta, Dina Dvornika i ostalih, dok su mladi bendovi gurnuti na marginu. Ako se netko i uspije izboriti za ulazak na plejlistu, može očekivati da mu se pjesma vrti između tri i pet ujuto', elaborirao je Švec za Novosti.

Na pitanje kakvom vidi Hrvatsku za deset godina, Švec odgovara: 'Kao Terezin podbradak s vasobrkićevskim diplomskim radom – znači kao staru, neveselu i smežuranu, s lažnom diplomom iz znanja i poštenja.'

Popularni Članci