OVO SU NAJVEĆI SEKSISTI U HRVATSKOJ Od političara, liječnika, sportaša i novinara do estradnih zvijezda

Autor: Petar Ipšić
Međunarodni Dan žena prava je prilika da se osvrnemo na položaj žena u hrvatskom društvu. Na portalu Libela čiji je nakladnik Centar za edukaciju, informiranje i savjetovanje (CESI) otvoren je Stup srama gdje se bilježe svi seksistički ispadi koje ponekad i dnevnom dinamikom pune hrvatski političari, profesori, liječnici, sportaši, novinari, estradne zvijezde. Najviše ih je, vjerovali ili ne, izrečeno u političkim krugovima, često u Saboru.

"Ne bih dopustio ni da žene koje žive same mogu ići na umjetnu oplodnju jer to nije normalno. Zato što zdrava žena dijete treba pokušati začeti s muškarcem, a ne umjetnom oplodnjom. Za dijete je najbolje da ima majku i oca",
izjavio je doktor Ante Ćorušić. (Večernji list, 19.01.2014.)

"U gradu je opljačkano desetine obitelji, a iznos je veći od 100.000 kuna. To je isto kao da je silovano 10 žena",
rekao je na sjednici Gradskog vijeća u Murskom Središću Ivan Goričanec. (Izvor: Index, 10.prosinca 2013.)

"To što mi radimo pripremu društava kao cure za misu: šminkamo ih, uljepšavamo da bi bile što spremnije za dernek, za udaju, za snubljenje to je naša zadaća i za to će nam trebati šest mjeseci do godinu dana."
Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba o mogućoj privatizaciji Gradske čistoće. (Izvor: HRT Dnevnik, 23.10.2013.)

"Sramota je svih muških članova SDP-a da se ne mogu suprotstaviti Milanoviću, pitam ih kakvi ste vi to muškarci?", 
Anđelko Milardović, prof. dr. politologije (Izvor: Index, 3.10.2013.)

"Dogodilo se. Lopta je prevrtljiva i ženskoga roda. Tko je mogao znati da ćemo od četiri najbolja stopera u HNL-u ostati na jednom. Sve se urotilo protiv nas. Nije išlo, dečki su dali sve od sebe, drugi će puta biti bolje",
Damir Mišković, predsjednik NK Rijeka objašnjava zašto je Rijeka izgubila 4:0 od Vitorije Guimaraes (izvor: Novi list, 22. rujna 2013.)

"Nisam dugo znao da Nelu zovu noga iz nekog razloga, baš mi se čini da bi bila dobra prilika pokazati zašto te zovu noga."
Goran Radman, glavni ravnatelj HRT-a (izvor: index.hr, 4. srpnja 2013.), komentar upućen kolegici Neli Gudelj na ceremoniji imenovanja HRT-ovih rukovoditelja/ica 21. lipnja 2013.

"Ove tri očito misle međunožjem, a ne glavom, jer da misle glavom ne bi takve slike izlagale u kapelici."
Franjo Jurčević, svećenik, (izvor: Jutarnji list, 23. lipnja 2013., komentar zabrane odrzavanja izlozbe u kapelici sv. Trojice. "Ove tri" su umjetnice Marija Koruga, Monika Meglić i Melinda Šefčić)

"Pojam silovanje u braku mi je oduvijek bila čudna definicija jer se pretpostavlja da međusobne zajedničke radnje sadrže i seksualni odnos. Neslaganje se mora riješiti i dati neke stvari do znanja, no ima i brakova bez spolnog odnosa kad su primjerice invalidnost ili impotencija u pitanju. Po američkom modelu, silovanje počinje nakon ženinog 'ne' i dalje se ne smije inzistirati, ali ako se preselimo kod nas na Balkan, sam čin osvajanja je dio onog 'hoćeš-neću' odnosno ako bi muškarac odmah odustao na ženinom prvom 'ne', on ne bi bio muškarac."
Vladimir Gruden, psihijatar (izvor: jutarnji.hr, 24. travnja 2013.)

"Uvijek savršena frizura, to je posljedica toga da svaki dan idete na frizuru?"
Prvo pitanje Aleksandra Stankovića Jadranki Sloković u emisiji Nedjeljom u 2 (izvor: Nedjeljom u 2, 14. travnja 2013. godine)

"Ljude zavara izgled. Ona je uvijek bila zgodna. I danas je šarmantna dama. Međutim ona u profesionalnom smislu ima na neki način, ja bih to nazvao, muški mozak. Dakle vrlo je racionalna. Kada radi emocije sasvim isključi."
Ante Nobilo, odvjetnik (izvor: Nedjeljom u 2, 14. travnja 2013. godine)

"Za mene je ona niži oblik života, a s nižim oblicima života se ne upuštam u raspravu. Ma još nešto. Taj niži oblik života pjeva kako nije na vrijeme "svršila", i kaže da navodno predaje engleski jezik u školi. Svoje dijete nikad ne bih pustio u takvu školu". 
Tonči Huljić o Facebook statusu Remi iz Elementala o tekstovima koje piše Vjekoslava Huljić, a pjeva Jelena Rozga (izvor: Index.hr, 27. ožujak 2013. godine)

"Izborite se, budite bolje, pametnije, inteligentnije, lukavije i zaboravit će da ste žene, bojat će vas se." 
Zoran Milanović, premijer, prilikom predstavljanja kandidatkinja SDP-a na predstojećim lokalnim izborima, (izvor: HRT, 2. ožujka 2013.)

"Seksualnost koju želimo dobijemo na neželjen i brutalan način. Osim osjećaja da je agresivno ugrožena, žena ima osjećaj da je dobila ono što je željela, ali na vrlo loš način." (Reakcija na činjenicu kako je u Zagrebu u prvih 10 mjeseci silovano 13 žena) 
Vladimir Gruden, psihijatar (izvor: www.zagrebancija.com, 28. studeni 2012. godine)

"Što je jučer ova HNS-ovka pričala, da je porez štetan za investicijsku klimu. Blage veze nema. Koji je njoj kurac?"
Luka Denona, SDP (izvor: dnevnik.hr, 27. studeni 2012. godine)


"Posebno je degutantno kako se obraćaju Jadranki Kosor. Razgovarati se može i na finiji način, bez obzira je li riječ o raspravi. Uz to, ipak je riječ o ženi i morali bi biti nježniji i suptilniji."
prof. dr. sc. Anđelko Milardović, voditelj Centra za politološka istraživanja (izvor: Politika Plus, 25. rujan 2012. godine)

"Tim pitanjem (Đakulom u Kninu op.ur.) ne moraju se baviti konobarice i piljarice. One mogu i dalje pratiti je li Pattison prekinuo šutnju s Kristen i sličnim 'sudbonosnim' svjetskim problemima. No, oni koji su na kormilu države moraju znati 'kud plovi ovaj brod'".
Mile Bogović, biskup (izvor: Tportal.hr, 14. kolovoza 2012.)

"Novi zakon o umjetnoj oplodnji najveća je tragedija hrvatskog naroda nakon Jasenovca i Bleiburga."
Damir Jelić, HDZ (izvor: Novi list, 10. srpanj 2012. godine)

"Tenisači i tenisačice nisu jednako plaćeni. Tenisačice više zarađuju. Pa pogledajte koliko vremena provode na terenu, igraju manje setova i manje su vremena na terenu. A dobivaju jednak novac iz nagradnog fonda turnira. To znači da su preplaćene. Tenisačice definitivno ne bi trebale biti jednako plaćene, i trenutno stanje po tom pitanju nije fair."
Goran Ivanišević, tenisač (izvor: index.hr, 3. srpanj 2012.)

"Tenisači i tenisačice nisu jednako plaćeni. Tenisačice više zarađuju. Pa pogledajte koliko vremena provode na terenu, igraju manje setova i manje su vremena na terenu. A dobivaju jednak novac iz nagradnog fonda turnira. To znači da su preplaćene. Tenisačice definitivno ne bi trebale biti jednako plaćene, i trenutno stanje po tom pitanju nije fair."
Goran Ivanišević, tenisač (izvor: index.hr, 3. srpanj 2012.)

"Što se tiče programa, rezervirali smo cijelo popodne i večer za EP od 8. lipnja do 1. srpnja, a cijeli drugi program od 27. srpnja do 12. kolovoza posvećen je OI. Prvom programu će, tako barem predviđam, tijekom ljeta više težiti ženska populacija. Svaku večer, cijelo ljeto, djevojke, žene i majke imaju mogućnost pogledati film, i to odličan u 21 sat. Nakon toga ide Dnevnik i poslije, ono što žene obožavaju gledati, ‘Seks i grad’, i nakon toga još jedan ljubavni film."
Bruno Kovačević, glavni urednik HTV-a (izbor, jutarnji.hr, 25. svibanj 2012.)

''Antonija Bilić neizravna je žrtva prošlogodišnjeg gay pridea u Splitu jer su tisuće policajaca osiguravale gay paradu umjesto da su tražili nju''.
Stjepan Lozo, povjesničar, član Građanske inicijative grada Splita

"Ministrice Holy, ne zamarajte svoju glavicu ekonomskim temama jer ima tko brinuti o tome."
Radimir Čačić, HNS, potpredsjednik Vlade RH (izvor: globus.jutarnji.hr, 7. veljače 2012.)

"Kako vam se čini novi slogan Jadranke Kosor »J.K. is ok«? – Za prvu pratilju na natjecanju za miss Pakraca slogan je odličan i znači da će na predstojećim parlamentarnim izborima proći poput svojedobno na izboru za lokalnu miss. Druga pratilja. Poput misice koja je rekla »It's ok« i otišla u povijest."
Željko Jovanović, SDP (14. listopada 2011., izvor: Novi list)

"Neće nas spriječiti ni da govorimo o tome kako su se politički promovirali, kao što se gospođa Sobol politički promovirala kada se slikala sa štangom."
Frano Matušić, HDZ (izvor, tportal.hr, 12. listopad 2011.)

"Vi ćete govoriti o moralu, gospođo Sobol? Gdje vam je suprug? Nije u zatvoru? Nećete vi meni govoriti o pristojnosti. Držite se pristojnosti kao što se držite plesa oko štange"
Vladimir Šeks, HDZ (upućeno Gordani Sobol, izvor: tportal, 12. listopad 2011.)

"Evo, tražile ste više glasa žena i sad vidite kad ste se dvije javile kak' to izgleda"
Josip Friščić, HSS, potpredsjednik Hrvatskog sabora nakon verbalnog duela u Saboru između Ingrid Antičević Marinović i Karmele Caparin, 5. listopad 2011.

"Ne možemo biti svi isti u domovini Hrvatskoj i ne možemo svi imati ista prava."
Josip Đakić, zastupnik u Hrvatskom saboru, HDZ (izvor: tportal.hr, 6. srpnja 2011.)

"Samo nemoj (pjevati) Like a Virgin jer ti to nećemo vjerovati"
Tony Cetinski kandidatkinji za show Hrvatska traži zvijezdu, RTL, 10. ožujak 2011.

P: Je li nošenje mini suknje smrtni grijeh, kao što tvrdi moja vjeroučiteljica? O: Možda se može reći da su u nekim sredinama muškarci već toliko navikli na takvo žensko odijevanje da su u tom pogledu već kao cijepljeni pa da ih to naročito ne izaziva. Ali slušajući muške komentare i gledajući žensko ponašanje, ne bi se reklo da je baš tako. Dopusti da ti postavimo pitanje na koje ćeš sama sebi odgovoriti: Ako mu ne namjeravaš dopustiti da te svlači rukama, zašto ga izazivaš da to čini očima? 
Glas koncila, rubrika "Pitali ste..." (izvor: http://www.glas-koncila.hr)

"Djevojke, uđite u Novu Godinu onako kako želite da ulaze u vas: beskompromisno i žestoko! Momci, dođite učiti kako se ulazi!!! :D"
Poziv za doček Nove godine u Močvari (izvor: http://www.gdjezanovu.net/gdje-za-novu-zagreb-mocvara.htm)

Pobuna u Croatia airlinesu: počeo "najljepši štrajk" u Hrvatskoj
nadnaslov u Jutarnjem listu 10. srpnja 2010. povodom štrajka Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova

"U Hrvatskoj nema nijedne zgodne lijepe cure kojoj bi to smetalo, problem je onih cura koje uđu u jesen života, kao što sam ja sada, pa im počinje sve smetati, pa onda postanu prvo velike feministkinje i drugo veliki borci protiv seksizma."
Anto Kovačević u emisiji "Otvoreno", 12. travnja, povodom seksističkog spota Hrvatske turističke zajednice

"Neće da se žene, ne bi im pomogao ni šleper Ukrajinki"
Naslov objavljen u online izdanju Slobodne Dalmacije, 16. siječnja 2010. Članak donosi priče nekolicine neoženjenih muškaraca iz primoštenskog zaleđa.

"Zar mislite da se ja kao ginekolog bojim žena''.
Odgovor novinarima na pitanje je li na promjenu njegovih stavova utjecao stav udruge žena HSS-a. Darko Milinović (HDZ), ministar zdravstva i socijalne skrbi

"Mi u HDZ-u smo ponosni da je na red za tu funkciju došla jedna žena. Ja joj osobno poručujem: Stajat ćemo svi uz tebe ne kao da si muško nego kao da si muškarčina."
Andrija Hebrang, predsjednik Kluba zastupnika/ca HDZ-a (izvor: Javno.com)

"Nisam od ministrice obitelji koja je rasturila četiri braka očekivao da dijeli lekcije."
Vladimir Šišljagić, predsjednik HDSSB-a i saborski zastupnik, 2009. godine (o Jadranki Kosor)

"Previše je tu u lokalnoj politici mudrijanja, sve se svodi na jedno obično tračanje, a to je žensko područje. Ja sam im tu tek na ispomoći."
Ante Vuković Rigeta, kandidat za načelnika općine Podbablje

"Da li Vi Anđo razgovarate u krevetu sa svojim mužem o granicama između Slovenije i Hrvatske?"
Petar Vlahov, novinar HTV-a u emisiji "Hrvatska uživo" tijekom razgovora sa Zvonimirom Šeparovićem i Anđom Marić

"Bog vas je stvorio za madrac, a ne mudraca"
Anto Kovačević, HKDU, zastupnik u Saboru 2000.-2003. (Vesni Pusić)

"Moja mala djevojčica puna je velikih želja"
Davorko Vidović, SDP, zastupnik u Saboru i ministar rada i socijalne skrbi 2000.-2003. (o najavi kandidature Željke Antunović za predsjednicu SDP-a)

"Žena bez djece je kao muškarac bez odsluženog vojnog roka"
Vjekoslav Marochini, SDP, član Poglavarstva Duge Rese 2007. Godine (kandidatkinji za mjesto pročelnice grada)

"Više rađaj, manje pričaj"
Vice Vukojević, HDZ, sudac Ustavnog suda i zastupnik u Saboru 1990.-1999. (Đurđi Adlešić)

"Ne čudi me, s obzirom da ste tako mladi, da ste toliko zainteresirani za seksualni odgoj."
Neven Ljubičić, HDZ, Ministar zdravstva i socijalne skrbi 2007. Godine (Mariji Lugarić)

"Žena vrijedi onoliko koliko djece rodi"
Ivana Sučec Trakošćanec, HDZ, saborska zastupnica 2007. Godine

"Neka dame začepe uši, ali samo jedna stvar raste u tuđim rukama, a to nije naše gospodarstvo."
Nadan Vidošević, predsjednik Hrvatske gospodarske komore 2007. Godine

''Što znači biti uspješan? Obogatiti se bez rada, to je uspjeh, to je obrazac ponašanja. Biti in, biti cool, to znači biti frajer, nekoga istući. Pa koje žene vole šonju? Hoćete mi reći profesori, jel' vole šonju? Vole frajera, fakina koji iza sebe ima pet do deset tuča i to s teškim ozljedama, ako je moguće da je veća šljiva. "
Milan Bandić, SDP, gradonačelnik Zagreba, 2008. Godine

"Prije 30-ak godina bilo je nezamislivo da na istom odjelu rade muž, žena, sin ili kći. Danas ima takvih situacija. To je zato što nam se dogodio feminizam. Patrijarhalni sustav više ne postoji. Drugačiji su društveni uvjeti, pa žene predaju na fakultetima, što je nekada bilo nezamislivo." 
Ivo Banac, predsjednik Hrvatskog helšinskog odbora, 2008. godine u Jutarnjem listu.

Izvor: Libela.org

Popularni Članci