Plenković potvrdio da DP-u idu tri resora, otkrio je i koji dosadašnji ministri ostaju u vladi

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Emica Elvedji/PIXSELL
Tehnički premijer Andrej Plenković obratio se medijima nakon još jednog kruga dogovora o sastavljanju većine s Domovinskim pokretom. 

Tehnički premijer Andrej Plenković u srijedu je u Jastrebarskom sudjelovao na svečanosti povodom dovršetka radova na modernizaciji tvornice Stanić Beveragers. Nakon sastanka s prestavnicima Stanić grupe obratio se medijima komentirajući dogovor o sastavljanju parlamentarne većine s Domovinskim pokretom. 

"Danas smo imali još jedan krug razgovora, dogovorili smo partnerstvo u smislu skupljanja potpisa meni kao mandataru za treći mandat na čelu hrvatske Vlade. Dogovorili smo da tri resora pripadnu Domovinskom pokretu", rekao je Plenković potvrdivši da su dobili resore demografije, poljoprivede, a resor gospodarstva će se podijeliti na pola.

Potvrdio je da će se osnovati novo ministarstvo koje će se baviti demografijom. 

Dodao je da je DP naročito velik interes pokazao za resor poljoprivrede te da je dogovoreno da će oni predložiti tko bi ga mogao voditi. 

"Nismo govorili o imenima, onaj tko pobude za demografiju bit će potpredsjednik Vlade za međusuradnju raznih resora. Dakle, imat ćemo više članova u Vladi nego dosad", rekao je.  

Komentirao je i odnose s manjinama.

"Što se tiče smjera Hrvatske i uključivosti, to se neće mijenjati. Ogromne smo iskorake napravili, u pogledu pomirbe i dijaloga, posebno sa srpskom manjinom. To su veliki iskoraci, ali možda nisu dovoljno uvaženi. Boris Milošević je bio potpredsjednik Vlade, a prije toga je bio u Kninu na obljetnici Oluje. Anja Šimpraga je bila sa mnom u Škabrnji, pa nije Tomislav Žigmanov postao ministar u vladi Srbije. Naši uspjesi u manjinskim pravima su vidljivi, ali nisu dovoljni opjevani. Tu smo vjerojatno mi pogriješili", rekao je. 

"Moramo malo smiriti loptu, izbori su gotovi, barem ovi. Ljude se od medijskog pritiska boje raditi s nama, na to smo se sveli. Sad je već treći mandat. Ovo je nezdravo, trebamo više pričati gdje je Hrvatska danas. Nikad veće plaće, nikad jači međunarodni položaj", nabrajao je.

Upitan o postojećim ministrima, rekao je kako će u Vladi ostati Damir Habijan i Marija Vučković. 

"Ona je sjajna, Habijan isto. Marija će biti ministrica nečeg drugog, ali u Vladi ostaje", rekao je. 

O istanbulskoj konvenciji rekao je kako u njoj nema ništa problematično.

"Pročitao sam je, u njoj nema ništa problematično. O tada smo imali interpretativnu izjavu, adresirali smo to pitanje i ne vidim zombije da šetaju ovuda", rekao je.

Popularni Članci